Зала Ом | Йога в центъра на София

Петте ями: Ахимса - ненавреждане (Свами Шивананда за ахимса)

Ахимса никога не е политика. Тя е много фина добродетел. След Истината, ахимса е второто основоположно качество за търсещия. Не е възможна себереализацията без Ахимса. Само чрез практикуване на Ахимса можете да познаете Върховният Аз и да го достигнете. Тези, за които Ахимса е политика, ще се провалят много пъти. Те ще се изкушават да се държат грубо и да действат насилнически. И обратното, тези които стриктно се придържат към обета за Ахимса като един свещен закон на йога, никога няма да бъдат въвлечени в насилие.

Граници в практикуването на Ахимса

Шри Свами Шивананда

Абсолютната Ахимса е невъзможна. Не е възможна дори за най-съзнателния санясин, или монах. За да я практикувате, трябва да избегнете убиването на безброй същества докато вървите, седите, храните се, дишате, спите или пиете. Не можете да намерите дори един единствен човек, който не причинява вреда. За да живеете, трябва да разрушавате. Физически е невъзможно да се подчините абсолютно на закона за не-навреждане, неразрушаване на живота, защото и фагоцитите във вашата кръв също унищожават милиони опасни за вас бактерии и вируси.

Има една философска школа в йогата и будизма, според която едно убийство не се счита за Химса, ако чрез него се спасяват много други животи. Ахимса и Химса са взаимосвързани. Някои казват, че когато е в опасност, човек може да защищава себе си с оръжия и да използва малко насилие; това не се счита за Химса. Западняците убиват конете и кучетата си, когато те агонизират и когато няма как да се избавят от страданието. Те искат душата веднага да се освободи от физическото тяло. Мотивацията е най-важния фактор, който е в основата на всичко.

Един отшелник, или монах, не трябва да се защищава никога, дори ако животът му е застрашен. Обикновения човек трябава да се стреми към Ахимса, но той няма да е отстъпник от принципа, ако от остра необходимост и без егоистична цел, му се наложи да прояви Химса понякога. В този смисъл, човек не трябва да прави компромис с ума си. Ако допускате компромис, умът винаги ще се възползва и ще ви подтиква да проявявате насилие. Подай на калпазанина пръст и той ще ти издърпа цялата ръка: Щом умът веднъж се прикачи към тази политика, няма да можеш да го откачиш лесно.

Ахимса никога не е политика. Тя е много фина добродетел. Тя е основоположното качество за търсещия, след Истината. Не е възможна себереализацията без Ахимса. Само чрез практикуване на Ахимса можете да познаете Върховният Аз и да го достигнете. Тези, за които Ахимса е политика, ще се провалят много пъти. Те ще се изкушават да се държат грубо и да действат насилнически. И обратното, тези които стриктно се придържат към обета за Ахимса като един свещен закон на йога, никога няма да бъдат въвлечени в насилие.

От книгата Divine Bliss, Свами Шивананда

←Обратно…