Зала Ом | Йога в центъра на София

Епигенетика: Вашите преживявания може би влияят на Вашето ДНК

epigenetics

Резюме на статия за най-новите открития в областта на генетиката от списание ГЕО, брой 4, 2010 г, автор Итън Уотърс.

Изготвил за йога студио ОМ: Мария Вацова

Една нова дисциплина променя старите представи: епигенетиката. Много от гените не са веднъж завинаги установени в своите прояви, а се поддават на външно влияние. Самите ние можем да ги включваме или изключваме чрез навиците, които си създаваме. Научим ли се да го правим, бихме могли да избегнем например генетично обусловени заболявания, дори извън пределите на своя живот - при децата и внуците си.

Епигенетиката е част от молекулярната биология. Гръцката представка „епи” означава нещо допълнително, в плюс, отгоре. Епигенетичните маркери са химически придатъци, които се намират не в самите молекули на ДНК, а върху тях. Действат като щалтери: включват и изключват гените. Оказва се, че епигеномът (епигенетичните маркери) е също толкова важен за развитието на здравият организъм, колкото и самата ДНК и че епигеномът се влияе много по-лесно от външните фактори, отколкото самите гени и е установено, че:

Според Ранди Джиртъл епигенетиката доказва, че „човека има власт над своя геном”. Не е нужно да се чустваме като марионетки, окачени на конци от гени, защото можем в известна степен да влияем върху своя наследствен материал. Можем сами да решим в каква посока да го насочим. Същевременно откритията на епигенетиката ни разкриват отговорността за нашата собствена съдба и за съдбата на наследниците ни. Какво ядем днес, пушим ли – това влияе върху здравето и психиката на нашите деца, внуци и правнуци.

„Животът постоянно се променя и епигенетичният код, който контролира нашата ДНК, се оказва механизмът, с чиято помощ се приспособяваме към промените. Епигенетиката показва, че малките неща имат голямо въздействие в живота”, Моше Шиф, фармаколог в университета „Макджил” в Монреал. Той доказва, че метилови групи изключват гените, които контролират деленето на клетките и се развива рак. Може да се случи и обратното: метиловите групи се отстраняват и гена се активира. Това дава надежда за лекуване на рак, както и за неговата ранна диагностика.

Засега е ясно, че 20% от гените се управляват епигинетично – и са изложени на влиянието на факторите от околната среда. Това може да изглежда малко, но гените, които не се влияят са повечето „конструктивни гени”, които поддържат нормалният процес на работа на клетките и природата се е погрижила те в никакъв случай да не се изключват чрез метилиране.

Учените търсят пътища за „оздравяване” на епигенома: чрез профилактични мерки да запазят човека здрав. Има създадена „диета” и едни от основните съставки са зеленият чай и соята.

Епигенетичните образци управляват не само физични качества, но и психични. Майкъл Мийни, психолог от университета „Макджил” в Монреал, установява ясно видими различия в метилирането на ДНК в нервните клетки между обгрижвани и необгрижвани от майките си плъхчета. Последните имат „изключен” един от решаващите гени и впоследствие хипокампусът е останал недоразвит и в организма има по-висока концентрация на стресовият хормон кортизол. Това се проявява като страхливост. Екипът на Мийни успява да обърне поведението на плъховете и доказва, че епигеномът на бозайниците се поддава на оформяне не само във фазата на развитие, а и в зряла възраст, например с медикаменти или с храна.

Генетиците преживяват още еднин шок: оказва се, че онаследяването на епигенетични белези не свършва с непосредственото потомство, а се предава и по-нататък – на внуци, правнуци и пра-правнуци. Изследвания от Холандия и Швеция пораждат предположения, че храненето, поведението и условията на околната среда на живеещите днес оказват огромно влияние върху здравето на наследниците – дори в далечно бъдеще. Съответно би могло да се предположи, че някои широко разпространени днес заболявания имат далечни епигенетични причини.

Йоги Рамачарака, Хата йога или изкуството да бъдем здрави: “Бог дава на всеки индивид един телесен механизъм, съобразен с неговите потребности, а освен това го снабдява с подходящите средства, за да го поддържа в добро състояние и да го поправя. Йогите ценят човешкото тяло като шедьовър на един велик Разум….колкото повече индивидът съгласува своите действия с Божествения закон, толкова повече ще продължи да се радва на здраве и сила. Знае се, също така, че когато човек върви срещу този закон, резултатът е дисхармония и болест.”

И една велика и много практична мъдрост от Свами Шивананда:

Внимавайте какво мислите, това определя действията ви. Внимавайте какви са вашите действия, това определя вашите навици. Внимавайте с навиците си, това определя вашият характер. А вашият характер определя вашата съдба”.

Като заключение бих припомнила двете поговорки: „Който няма воля, всичко му е неволя” и „Всяко ново е добре забравено старо”.

←Обратно…