Зала Ом | Йога в центъра на София

Приемайте трудните ситуации и трудните хора като най-големите учители: 9-ти йога принцип за позитивна трансформация на умствените модели и постигане на умствено и емоционално здраве.

„Не отбягвайте трудните ситуации и хора. Те най-ясно ни показват ограниченията на умствената ни програма. Обикновено моделираме живота си така, че да общуваме с хората, които предизвикват у нас най-малко нехаресване; стремим се към ситуации и връзки с хора, които са в унисон с емоционалното ни програмиране. И така продължаваме да живеем по начин, който удовлетворява предразсъдъците ни и ги усилва. Приемайте трудните ситуации и враговете си като най-големите учители. Всъщност, те могат да ни покажат най-ясно как работи умствената ни програма; тези, които изваждат наяве емоционалните ни конфликти и предразсъдъци са именно враговете ни. Малко са хората, които наистина осъзнават програмирането си и настройките си. Когато започнем да ги виждаме, тогава можем да започнем да ги променяме."

От: Систематичен курс по древните тантрически техники на йога и крийя, Свами Сатянанда Сарасвати


Как да се справяме с трудните хора?

А. Променете своите умствени настройки: 1. Осъзнайте, че винаги ще има хора които да ви затрудняват. Древните стоици са били много наясно как хората трябва да се справят с трудните ситуации и личности. Техният съвет е да се концентрираме върху това което можем да променим, а именно - реакцията си спрямо тях. Съвременните психолози, и по-специално тези от когнитивно-бихейвиорискта школа, казват същото, като добавят че корена на най-негативните емоции, които човек изпитва са неговите собствени негативни мисли. Така че, ако изпитвате конфронтация от страна на трудни хора, помнете че не можете да промените тях, но поне можете да промените начина по който ги възприемате и реагирате.

  1. Наблюдавайте собственото си поведение. Ако откриете, че се чувствате постоянно атакувани и дразнени, може би със собственото си поведение неосъзнато привличате нежеланите хора. Припомнете си драмите от вашето минало. Каква е била ролята ви в тези ситуации? Опитайте се да ги видите от гледната точка на другия участник. Приемете ситуацията като покана към по-добро себе-опознаване. Осъзнаването на вашите собствени силни и слаби качества може да ви помогне по-лесно да се справяте с трудните хора.

  2. Опитайте се да сте по-осъзнати за това как възприемате другите.
    Ако изострите наблюдателността си към многообразните начини на поведение и реакции на хората спрямо вас, ще можете да обогатите вашия мисловен процес за отнасяне с тях и да го направите също толкова разнообразен. Междуличностната интелигентност предполага способността да се различават различните настроения, чувства и мотивации на другия човек. Висока междуличностна интелигентност означава да имаме знанието как да общуваме успешно с всеки различен човек, според неговия темперамент. Ако тази способност ви липсва, можете да я развиете като просто отделяте повече внимание на начина по който хората общуват. Наблюдавайте тези хора, които се разбират с всички, вижте индивидуалния им подход към различните хора и се опитайте да възприемете тези начини на поведение.

Б. Стратегии за взаимоотношенията с другите: 1. Мъдро избирайте битките. В идеалния случай вие и трудния човек ще успеете да надмогнете различията си и да намерите компромисни решения. Но понякога това просто не е възможно. Отстъпете крачка назад и анализирайте ситуацията. Струва ли си да се стремите към разговор с този човек, ако това ви коства нов стрес? Може би някой друг ще се справи със ситуацията по-лесно. 2. Дайте си време; направете пауза и дишайте по-дълбоко. Когато сме атакувани лично, спонтанно се задейства реакцията ни „бий се или бягай“. Тази адреналинова реакция е примитивна като на древните ни предци. Най-често е достатъчно да овладеем първата си автоматична реакция, да си дадем малко време и да поразмислим. Така избягваме изричането на думи, за които можем да съжаляваме. Ако въпросната личност има склонност да се конфронтира, тогава трябва да подбираме думите си много внимателно. Помислете какви перспективи стоят пред този човек; ако можете да наблегнете на тях, това ще измести фокуса от спора ви. Бъдете колкото може по-разбиращи към състоянието на другия и така може да спечелите съюзник, вместо враг. 3. Продължавайте да сте колкото може по-любезни и помирителни. Една добра доза „мед“ може за дълго да отложи, или отстрани възможна конфронтация. Като оставате незасегнати и любезни, затруднявате настройката на другия към противоречия. Като оставате вие самите спокойни, въздействате и на другите успокояващо. Не прекалявайте с меда, за да не звучи неискрено и да не изглежда че прикривате истинските си чувства.

  1. Поговорете с приятелите си за ситуацията. Ако проблемите с въпросната личност продължават и се повтарят често, може би не само вие сте в такава ситуация. Понякога, трудният човек е просто заобиколен с много неразбиране. Може би познавате някого, който му е близък и който може да ви даде идея как да се отнасяте към този човек. Ако постъпвате съюзнически, това ще улесни по-нататъшните ви взаимоотношения. Ако с този човек е наистина трудно да се работи, то е добре да имате на своя страна група от хора споделяща загрижеността ви. Не се отдавайте на дребнави клюки. Внимавайте, когато изразявайте загрижеността си пред другите. Ситуацията ще се усложни, ако думите ви достигнат до въпросния човек и бъдат интерпретирани неправилно.
  2. Директно конфронтирайте трудния човек, когато сте насаме. Ако ситуацията става все по-трудна, може би ще трябва да предизвикате открито обсъждане на проблема. Говорете само от свое име. Ако фокусирате разговора върху това как вие се чувствате,това ще помогне да намалите, или избегнете осъжданията. Ако имате добро чувство за хумор – използвайте го за да предадете трудните послания.
  3. Говорете с по-висшестоящите. Ако нищо друго не помага, то трябва да разговаряте със шефа си, или с друга личност имаща авторитет в ситуацията. Ако и други хора изпитват затруднение в отношенията си с въпросния човек, то отправете групово възражение. Ако трудният човек е по-висшестоящ от вас, не се страхувайте да се отнесете към по-висшестоящите от него.
    От Позитивна психология


Подбор и превод от английски С. Милошева

←Обратно…