Зала Ом | Йога в центъра на София

Търсете щастието вътре в себе си: 3-ти йога принцип за позитивна трансформация на умствените модели и постигане на умствено и емоционално здраве.

„Намалете нуждата си да извличате щастие от външните неща. Наблюдавайте обичайните си реакции спрямо хората около вас и спрямо заобикалящата ви среда. Наблюдавайте как привързаността ви към външното става източник на неудовлетворения. Опитайте да намалите нуждата си да намирате щастието във външните неща. Това не означава, че трябва да спрете да следвате привличането си към външния свят, защото това ще доведе до потискане, а потискането е повече вредно отколкото полезно; то означава да продължите да водите своя живот както до сега, но в случаите когато не получите точно каквото искате, да можете да го приемете с едно свиване на раменете и със чувство за непривързаност.“

От: "Систематичен курс по древни тантристки техники на йога и крийя", Свами Сатянанда Сарасвати


Какво ви прави щастливи? - Любовта, парите, да имате много приятели, красивите неща?

Направени са много психологически изследвания с цел да се открият специфичните фактори, които директно предизвикват състояние на щастие. Вместо да търсят специфични фактори, позитивните психолози се вглеждат в това как хората интерпретират дейностите, които ги правят щастливи. Те откриват три ясни източника на щастие: Удоволствието, Предизвикателството и Ценността. Това са елементите, които в различни пропорции и комбинации съставляват източниците ни на щастие.

Удоволствията: Незабавното положително усещане, хедонизма. Дейности които са приятни (но не предизвикателни или значими), всяко нещо което ни кара да се чувстваме добре в настоящия момент като например да се разсмеем на една шега, да изядем един шоколад, разходката в слънчево време, хубавия спомен, четенето, плуването в морето, слушането на музика.

Предизвикателствата: Чувството за постижение след като сме направили нещо, което е изисквало да приложим способностите си за да разрешим проблем. Физическите упражнения, интервютата за работа, четенето на книга която ни предизвиква, дори тичането да хванем автобуса. Самата дейност може да не ви доставя удоволствие, но изпитвате удовлетворение след това.

Ценността, смисъла: Която и да е дейност, която считаме че има стойност и чиято цел е по-висша. Приносът към социални каузи, работата с която си плащаме сметките, помощтта към съседа, ученето за да се доближим до желаната професия/длъжност, подобряването на себе си като цяло. Родителите например правят доста неща от тази категория: стават нощем да сменят пелените, работят за да осигурят децата си, дават всичките си пари за тях и т.н. Някои от тези дайности не са трудни, но не са и приятни, обаче имат по-висш смисъл.

Добавете удоволствие: Използвайте всички ваши сетива: осъзнавайте какво усещате, виждате или чувате. Опитвайте нови неща. Вижте се с приятел. Смейте се. Награждавайте се.

Добавете предизвикателства: Поставете си цели, които са реалистични, но все пак изискват усилия. Свършвайте нещата, които имате да вършите за по-малко време. Опитайте да надхвърлите обикновените си стандарти. Опитайте да постигнете допълнителни резултати. Опитвайте да постигнете един и същ резултат но по друг начин.

Добавете ценност: Бъдете осъзнати за положителното въздействе на съответната дейност: Какви възможности ще ви се отворят след завършването на тази работа/дейност? Помислете да позитивните страни на тази дейност и за вашите положителни качества, които тази дейност разкрива. Как подпомага позитивната ви идентификация.

                                             Oт Positive Phycholgy/Позитивна психология


„Тоз, който към себе си привързва радостта - крилатият живот скъсява, с целувка който я докосва в бяг във Вечността изгряваща остава.“ Уйлям Блейк


„Коренът на нещастието е привързаността.“ Будха


Подбор и превод С. Милошева

←Обратно…