Зала Ом | Йога в центъра на София
СТУДИОТО ПРЕДЛАГА
Сатянанда йога

Сатянанда йога е интегрална йога, която е основана върху филосовските системи Веданта, Тантра и Самкхя. Съчетава основните класически видове йога - хатха, раджа, гяна (джнана), бхакти, карма, мантра, както и техниките на тези видове йога - асана, пранаяма, мудра, бандха, крия, релаксация, медитация, себеизучаване, здравословен природосъобразен начин на живот и други. Интегрална йога е развита от парамахамса Сатянанда и е позната вече по цял свят под неговото име като Сатянанда йога. Характеризира се със автентичност, систематичност и последователност и е съобразена с нуждите на съвременния човек. Ще се запознаете с „йога капсули”, кратки и лесни за вместване в ежедневието и бихте могли неусетно да подобрите качеството на живота си.

Ние, инструкторите от Алтернативна йога група Зала Ом, се стремим да прилагаме принципите на интегрална йога.

1-во НИВО - начинаещи - включва три модула, всеки модул е с около 12 занимания

Подходящо за хора от различни възрасти – от 20 до над 60 години, които никога не са се занимавали с йога, за хора с болки в ставите, с различни други здравословни проблеми, за възстановяващи се след операция, при хора със застоял начин на живот, изпитващи недостиг на движение и скованост, за летаргични хора, с ниска енергия.

Асаните са предимно от типа динамични, от групите Паванмукнасана 1, 2, и 3, Ваджрасана, Изправени, Поздрав към слънцето, успоредно с Релаксиращи асани и упражнения за очите. В този период се усвояват основните принципи за изпълнение на асаните, като например синхронизирането на движението с дишането, съсредоточаване на вниманието върху самата практика и върху усещанията, опознаване на състоянието и реакциите на тялото, работи се върху способността за "вслушване и чуване" на тялото, възстановяването и укрепването на връзката между ума и тялото.

Асаните в началното ниво са достъпни за всички и помагат за прочиства(а)не и огъвкавяване на ставите и гръбначния стълб, укрепване на мускулатурата на корема, бедрата, ханша, гърба и ръцете. Съдействат за успокояване на ума, подобряване функционирането на храносмилателната система и метаболизма, регулиране на жлезите с вътрешна секреция, отстраняване на енергийни блокажи в тялото, енергизиране на всички системи, органи, мускулни групи и нерви; полезни са при гинекологични проблеми, за възстановяване след раждане или заболявания.

Пранаяма - дихателните практики - в първо ниво цели усвояване на правилни дихателни навици, развиване на капацитета на белите дробове, увеличаване на жизнеността. Включват: коремно, гръдно и ключично дишане, пълно йогийско дишане, анулома вилома, бхрамари, нади шодхана степен 1.

Релаксация/медитация. В този период е важно да се справим с натрупаното напрежение и дистрес, да сложим начало на изчистването на ума, успокояването на нервната система и балансирането на психиката. Практикуваме кратки релаксации между отделните асани, и практики за дълбока релаксация като първата степен на йога нидра - йогийски сън. В нея са включени също и елементи от практики за Дхарана - концентрация и визуализация, Пратяхара - отделяне на ума от сетивните обекти и Мауна - навлизане във вътрешната тишина.

Шат карми - техники за прочистване на физическото тяло: нети - прочистване на носа и носните кухини с вода; почистване на езика - джихва шудхи

Теория: Правила за практикуване, Осъзнаване на връзката между ума и тялото, Разликата между физическите упражнения и асаните, Ползите от дихателните практики, Йога и здраве, Стрес и релаксация, Санкалпа - семената на промяната и засилване на волята, Аспекти на здравословното хранене.

През първото ниво се полага основата за задълбочаване в йога практиките и стабилното постепенно развитие.

2-ро НИВО - напредващи начинаещи, включва три модула, всеки модул е с около 12 занятия

Подходящо за хората преминали през първо ниво, както и за хора със задоволителна гъвкавост и без сериозни здравословни проблеми, които са се занимавали с йога в други школи и системи, или с други видове източни духовни системи.

Асани. Различни варианти и нови аспекти на асаните от първо ниво. Въвеждане на нови асани с умерена трудност от групите напред навеждащи, назад навеждащи, Усукващи, балансиращи, обърнати, медитативни; динамични и комбинирани асани: Поздрав към слънцето - Суря намаскара, Поздрав към луната - Чандра намаскара. Навлизане в статичността - задържане на позата и внимание към енергийното въздействие. Комплекси с акцентирано въздействие: антистрес, за гръбначния стълб.

Пранаяма: алтернативно дишане през ноздрите - Нади шодхана 1 и 2, дишане за прочистване на предната част на мозъка - Капалбхати, Успокояваща техника - бхрамари

Мудри, бандхи: чин и гиян мудра, тадаги мудра, шамбхави мудра

Релаксация/Медитация: йога нидра 1 и 2, кая стейрям, антар мауна.

Шат карми - техники за прочистване на физическото тяло: Кунджал крия - прочистване на стомаха с вода, Лагху шанкапракшалана - прочистване на целия стомашно-чревен тракт с вода, Ваткрама капалбхати - прочистване на предната част на мозъка, Тратака - съсредоточено взиране.

Теория: Прана и нади, Панча прана, Панча коша, Чакри, Гуни, Свара йога.

3-то НИВО - Средно напреднали, включва три модула, всеки модул е с около 12 занятия

Асани: асани от клас с умерена трудност и трудни, успоредно с усложнени варианти на асани от първо и второ ниво.

Пранаяма: капалбхати, бхастрика, нади шодхана 1 и 2, бхрамари, уджай.

Мудри, бандхи: шамбхави мудра, ашвини мудра, ваджроли мудра, джаландхара бадха, мула бандха и др.

Медитативни техники: йога нидра 2 и 3, кая стейрям, антар мауна, аджапа джапа, чидакаша дхарана.

Теория: 8-я път на Патанджали, Етичен кодекс на йога - Ями и Ниями, Умът и съзнанието, Петте ашрама, Карма, Дхарма, СУАН (SWAN) анализ и др.

4-то и 5-то ниво – Напреднали

Групите са за хора които са преминали през първите три нива. Провежда се на модули от по 10-12 занимания, като практиките за всеки модул са подчинени на определена тема, например „Стрес и релаксация”, „Положителното мислене”, „Балансът - основата на живота”, „Чакрите - нива на съзнание”, „Умът и съзнанието според Веданта”, „Патанджали - осемте стъпки на йога” и др.
ЙОГА ЗА ВСИЧКИ

Отворена група.
ДИНАМИЧНа ЙОГА

Динамично изпълнение на асани и комплекси от асани.
НАДА ЙОГА

Нада йога е един от видовете йога и има впечатляващо дълга две-хилядолетна история. Корените и са в дълбокото осъзнаване на ролята и стойността на звука както в макро-космически измерения, така и в микрокосмоса – човека.

Думата йога в най-широк смисъл означава "свързаност".

Нада означава звук. Нада йога, като духовна практика и духовен път, провокира и развива разбирането за това как звукът ни свързва, как свързва цялата природа в една безкрайна мрежа. Чрез нада йога развиваме способността си за слушане и чуване, използването на ежедневната реч и общуването чрез нея,. Тя ни отвежда към ново и по-задълбочено преживяване на насладата от музиката. Учи ни как да освобождаваме емоционалните токсини, да успокояваме ума си и откриваме радостта от свързването с „изворите на енергия“. Помага ни да канализираме и насочваме енергията си към постигане на безценното състояние на удовлетворение от живота.

Практиката е подходяща за всеки. Практикуващият не е необходимо да е певец, или да има хубав глас, нито пък да има музикални познания. Курсът е за хора които не са практикували Нада йога до сега, или имат малък опит. Какво правим в едно занимание по нада йога?